Hej ny student!

Välkommen till Gävle stad, Högskolan och Gefle Studentkår. Kul att du är här! Nedan hittar du en introduktion till studentlivet i Gävle.

Jag är ny i Gävle – Hjälp mig!

Det kan vara oerhört roligt att flytta till en ny stad – men också skrämmande. På Högskolan i Gävles hemsida hittar du checklista som ny student och annan bra-att-ha-info. T.ex. info om bostad, kuratorer och studiehjälp.

Jag vill veta mer om mitt program

Högskolan i Gävle erbjuder alla studenter chansen att prata med en nuvarande student som kan svara på dina frågor gällande din utbildning, bostad och mycket mer. Läs mer på HiG.se

STUDENTLIV

Inspark

Träffa nya vänner och upptäck Gävle!

Fester

Nattklubb och studentpubar.
Club Kåren | Trossen | NV

Café

Billigt för studenter. Billigare för medlemmar!

Spelkvällar

Spendera helgen med att bli Mario Kart-mästare!

Sittningar

Det finns inget som klår en riktigt bra sittning.

Engagera dig

Studentlivet är vad du gör det till – så se till att maxa tiden!

Vad är en sektion/förening/studentkår?

Det kan vara otroligt rörigt med alla nya termer som ”studentförening” och ”studentkår” – men nedan har vi gjort vårt bästa att förklara.

STUDENTKÅR

En studentkår är en sammanslutning av studenter som ansökt om och fått ställning som studentkår. Det är en organisation som ska företräda studenterna gentemot högskolan. Vid Högskolan i Gävle så har vi endast en kår och vi heter Gefle Studentkår. Vi sitter med i olika råd och organ på högskolan och jobbar för att alla studenter ska ha en trygg, rättvis och rolig tid här vid HiG.

En sektion är en programbunden studentförening som valt att ansluta sig till kåren genom att ansöka om sektionsstatus. Som sektion så får föreningen ta del av vissa förmåner hos kåren – som bidrag, administrativ hjälp, tillgång till lokaler, m.m. Även sektionens medlemmar tjänar på detta då de endast behöver köpa ett medlemskap – kårens! När du köper kårmedlemskap får du alltså medlemskapet i din sektion utan extra kostnad.

SEKTION

FRISTÅENDE FÖRENING

De studentföreningar som inte är sektioner kallas för fristående studentföreningar. Det betyder egentligen bara att de inte är anslutna till kåren, och därmed säljer sina egna medlemskap.

Bland de fristående studentföreningarna har vi både programbundna föreningar, som representerar ett eller flera program, och intresseföreningar där endast intresset styr vilka som kan var medlemmar.

Vilken studentförering tillhör jag?

Vilken sektion/förening du tillhör beror på vilket program du går. Det finns även intresseföreningar som är för alla vid HiG oavsett vad du studerar. Klicka nedan för att hitta din förening!

Vi på Gefle Studentkår tycker att alla ska ha rätt till högre utbildning. En students bakgrund, ekonomi eller annan förutsättning ska aldrig vara ett hinder för högre studier och ett intresse för livslångt lärande bör uppmuntras bland alla grupper i samhället. Vi tror på att mångfald inom studentgruppen berikar både utbildningen och studentlivet samt leder till en positiv inverkan på samhällsutvecklingen.

sv_SE