Kåren välkomnar fyra nya kårsektioner

Yttligare fyra fristående studentföreningar blir sektioner under Gefle Studentkår!

Under höstterminen 2021 blev det äntligen möjligt för de fristående studentföreningarna vid Högskolan i Gävle att bli sektioner under Gefle Studentkår. Det har varit ett långt arbete men redan under hösten fick kåren sin första sektion – och nu är det ytterligare fyra till!

Vi är såklart oerhört glada för detta och välkomnar varmt Vård- och Omsorg i X-län (VOX), Gavlecon, Pedagogerna i Gävle (PiG) och Cult&Co som våra nyaste sektioner!

 

Om Vård- och Omsorg i X-län (VOX):

 • Studentföreningen VOX (Vård och Omsorg i X-län) grundades 1999 och är studentföreningen som vänder sig till studenter på sjuksköterske- och socionomprogrammen på Högskolan i Gävle. Från och med hösten 2013 har dom även lagt till kriminologprogrammet i sitt uppsamlingsområde.
 • VOX bedriver utbildningsbevakning och studentinflytande för alla utbildningar nämnda ovan, samt arrangerar studiesociala evenemang, såsom cafékvällar, medlemsdagar och andra festligheter, för sina medlemmar.
 • VOX samarbetar väldigt nära med Gefleteknologerna, t.ex under insparken när dom tillsammans välkomnar sina studenter som ”TechnoVox”.
 • Deras OVE-färg är: Gul

För mer information om Vård och Omsorg i X-län och deras verksamhet, besök deras hemsida: voxhig.se

 

Om Gavlecon:

 • Gavlecon grundades 1983 och är studentföreningen som vänder sig till studenter på ekonomi, rättsvetenskapliga och mäklarprogrammen på Högskolan i Gävle.
 • Gavlecon bedriver utbildningsbevakning och studentinflytande för alla utbildningar nämnda ovan, samt arrangerar studiesociala evenemang för sina medlemmar.
 • Gavleconiter hittar du på Nya Vall som ligger i Regementesparken intill campus. I deras klubbhus annordnar dom pubkvällar, och många andra evenemang.
 • Deras OVE-färg är: Röd

För mer information om Gavlecon och deras verksamhet, besök deras hemsida: gavlecon.com

 

Om Pedagogerna i Gävle (PiG):

 • Studentföreningen Pedagogerna i Gävle (PiG) grundades 2012 och är studentföreningen som vänder sig till studenter på lärarprogrammen på Högskolan i Gävle.
 • PiG bedriver utbildningsbevakning och studentinflytande för alla utbildningar nämnda ovan, samt arrangerar studiesociala evenemang, såsom pluggstugor och häng-kvällar, för sina medlemmar.
 • Pedagoger håller ofta hus i Paviljongen i Regementsparken, eller på studentpuben Trossen.
 • Deras OVE-färg är: Bamse-blå

För mer information om Pedagogerna i Gävle och deras verksamhet, besök deras hemsida: PiGs Facebook

 

Om Cult&Co:

 • Studentföreningen Cult&Co grundades 1993? och är studentföreningen som vänder sig till studenter på kommunikationsprogrammet samt människa-kultur-religionsprogrammet på Högskolan i Gävle.
 • Cult bedriver utbildningsbevakning och studentinflytande för alla utbildningar nämnda ovan, samt arrangerar studiesociala evenemang, såsom sittningar och ”cultmys” för sina medlemmar.
 • Deras OVE-färg är: Khaki

För mer information om Cult&Co och deras verksamhet, besök deras hemsida: cultoco.se

 

Vad innebär det för dig som student att din förening blivit en kårsektion?

 • Kåren har sedan länge bra samarbeten med samtliga studentföreningar, men som en enad studentorganisation kommer vi kunna bedriva ännu mer och bättre studentinflytande samt se till att din studietid blir ännu roligare! Vox, Gavlecon, PiG och Cult kommer nu ta del av kårens kårstatus, som ger dom laglig rätt att vara representerade i alla beslutande organ samt bedriva studentinflytande.

 

 • Dessutom kommer det bli ändringar i hur man köper medlemskap hos samtliga. Från och med nu kommer medlemskapet hos Vox, Gavlecon, PiG och Cult ingå i kåravgiften för alla studenter som de representerar (se ovan). Medlemskap i enbart VOX, Gavlecon, PiG eller Cult kommer alltså inte säljas framledes.

 

 • Studenter som redan innehar medlemskap i båda föreningarna kommer numera få båda medlemskapen via Mecenats app (synlig logotyp med Gefle Studentkår och din sektion).

 

 • De kårmedlemmar som redan betalat kåravgift men som inte är medlemmar i sin sektion kommer få ett mail med information och en förfrågan om att uppgradera sitt medlemskap till både kår- och sektionsmedlemskap.

 

Vad innebär detta för dig som tillhör andra studentföreningar?

Kort sagt – ingenting. De fristående studentföreningarna har sina medlemskap och kåren har sitt medlemskap. Om din studentförening beslutar att bli sektion kommer det såklart bli annorlunda, men till dess fortsätter allt som det gjort tidigare.

 

Kommer min studentförening kommer ansöka om att bli sektion?

Det vet vi när de ansöker! Kåren arbetar just nu intensivt med att stötta de övriga fristående studentföreningarna vid HiG i deras beslutsprocesser. Närmast kommer den stora årsmötessäsongen under februari och mars 2023, och det är medlemmarnas beslut som kommer avgöra om deras studentförening kommer ansöka om att bli en sektion!

 

Text: Sam Westman, Emelie Carlström

en_GB