Gefleteknologerna blir sektion under Gefle Studentkår! (repost)

Gefleteknologerna blir sektion under Gefle Studentkår!

Efter ett långt och byråkratiskt arbete med att möjliggöra för studentföreningarna vid Högskolan i Gävle att bli sektioner under kåren, kunde kårfullmäktige den 16:e december 2021 godkänna den första sektionen – Gefleteknologerna!

 

Vi är såklart oerhört glada för detta och välkomnar varmt Gefleteknologerna som vår första sektion!

 

Om Gefleteknologerna:

  • Gefleteknologerna är studentföreningen, numera kårsektion, för alla studenter som studerar vid akademin för teknik och miljö. De är den äldsta kvarvarande studentföreningen (förutom kåren) vid HiG och har funnits sedan 1986 (då ”Sandvikenteknologerna” – när utbildningarna gavs i Sandviken utanför Gävle).
  • De bedriver utbildningsbevakning och studentinflytande för alla utbildningar vid ATM samt arrangerar studiesociala evenemang för sina medlemmar.
  • Gefleteknologerna håller till på Trossen som ligger i Regementesparken intill campus. Där bedriver de studentpub, pluggstugor och mycket annat.
  • De är dessutom arrangörer av den årliga arbetsmarknadsdagen Futurum som erbjuder alla studenter vid ATM att knyta kontakter med näringslivet, hitta sitt exjobb eller jobb efter examen.

För mer information om Gefleteknologerna och deras verksamhet, besök deras hemsida: www.gefleteknologerna.se.

 

Vad innebär det för dig som student att Gefleteknologerna blivit en kårsektion?

Kåren har sedan länge bra samarbeten med samtliga studentföreningar, men som en enad studentorganisation kommer vi kunna bedriva ännu mer och bättre studentinflytande samt se till att din studietid blir ännu roligare! Gefleteknologerna kommer nu ta del av kårens kårstatus, som ger dom laglig rätt att vara representerade i alla beslutande organ samt bedriva studentinflytande.

Dessutom kommer det bli ändringar i hur man köper medlemskap hos Gefleteknologerna. Från och med nu kommer medlemskapet hos Gefleteknologerna ingå i kåravgiften för alla studenter vid ATM. Medlemskap i enbart Gefleteknologerna kommer alltså inte säljas framledes.

Studenter som redan innehar medlemskap i båda föreningarna kommer numera få båda medlemskapen via Mecenats app (synlig logotyp med Gefle Studentkår och Gefleteknologerna).

De kårmedlemmar som studerar vid ATM och redan erlagt avgift för hela läsåret 21-22 men som inte är medlemmar i Gefleteknologerna kommer få ett mail med information och en förfrågan om att uppgradera sitt medlemskap till både kår- och sektionsmedlemskap.

 

Vad innebär detta för dig som studerar vid annan akademi?

Kort sagt – ingenting. De fristående studentföreningarna har sina medlemskap och kåren har sitt medlemskap. Om din studentförening beslutar att bli sektion kommer det såklart bli annorlunda, men till dess fortsätter allt som det gjort tidigare.

 

Kommer min studentförening kommer ansöka om att bli sektion?

Det vet vi när de ansöker! Kåren arbetar just nu intensivt med att stötta de övriga fristående studentföreningarna vid HiG i deras beslutsprocesser. Närmast kommer den stora årsmötessäsongen under februari och mars, och det är medlemmarnas beslut som kommer avgöra om deras studentförening kommer ansöka om att bli en sektion.

 

Text: Emelie Carlström, ordförande i Gefle Studentkår

sv_SE